Читај ми!

У Лесковцу ове године мање предшколаца примило ММР вакцину

У Лесковцу се ових дана упућују позиви за допунску вакцинацију предшколаца ММР вакцином. Од 2020. године у Јабланичком округу бележи се смањење броја деце која су примила ту вакцину. Без редовне имунизације, деца не могу да се упишу ни у државни, ни у већину лесковачких приватних вртића.

У саветовалишту лесковачког Дечјег диспанзера дневно се прегледа педесетак деце.То је обавеза пре примања сваке па и ММР вакцине у вези које родитељи имају дилему.

"Никаквих реакција нисмо имали на ММР ни једна ни друга ћеркица.Тако да нисам против тога", каже Милица Тасић из Лесковца.

"Син, петогодишњи Страхиња је редовно примио ММР вакцину у доба које је предвиђено за то,баш у време јека пандемије коронавируса. Дете је здраво", наводи Андреа Тошић из Лесковца.

ММР вакцина штити од малих богиња,заушака и рубеоле. Важно је да се прими на време од 13. до 15.месеца. Ревакцинација је пред полазак у школу.

"То су болести које могу оставити трајне компликације, а у неким случајевима изазвати и смртни исход", каже др Весна Мичић, педијатар у Дечијем диспанзеру у Лесковцу.

Од почетка ове године до октобра вакцинисано је 63% лесковачких предшколаца. Три пута су радили ревизију картотеке због допунске имунизације.

"Комплетно предшколска годишта од 2017.до 2021. годишта и сада пишемо позиве ево по трећи пут", наводи Сањана Ђокић, медицинска сестра у Дечјем диспанзеру у Лесковцу.

Један од најчешћих разлога зашто родитељи одбијају да деца приме ММР вакцину је страх од аутизма као нежељене реакције. Доказано је, поручују лекари да не постоји повезаност вакцине и аутизма.

"Постоји само коинциденција давање ММР вакцине и појаве аутизма јер се аутизам открива од 13.до 15. месеца кад деца почињу да ходају и говоре", објашњава др Јадранка Красић, епидемиолог ЗЗЈЗ Лесковац.

За стварање колективног имунитета требало би да се вакцинише 95 одсто деце.То је и једини начин да се спречи епидемија малих богиња.

"Ми се сви сећамо 2010. и 2011.године када је пријављена велика епидемија у ромском насељу која се прелила и на град Лесковац где смо имали оболелу децу са компликацијама у виду пнеумоније и менингита", каже др Јадранка Красић, епидемиолог ЗЗЈЗ Лесковац.

Због тога оклевања не би смело да буде. Прави је тренутак, напомињу стручњаци да се спречи ново жариште. Имунитет се стиче за 15 до 30 дана након вакцинисања.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара