Читај ми!

Кућице од бачви: традиција пинтерског заната у александровачком кају

Срђан Чкаутовић, из Трнаваца код Александровца, у породичној радионици за прераду дрвета од старих винских бачви прави кућице које красе многа етно-села у Србији и региону. План му је да једно такво отвори и на свом имању.

Путоказ открива све. И правац и снове за којима су Срђан и породица кренули пре 15 година. Прва од стотинак бачви којима су даровали нови живот, заузима посебно место.

"Ми смо виноградарски крај тако да код наси има доста тих бачви које се налазе у старим подрумима. Ми их одатле извлачимо, репарирамо и прподужавамо им век. Бачве које иду за извоз све су оне запремине неких 6.000 л, а иначе, овде за наше тржиште, иде неких 10, 12 до 14.000 л. Ми овде где се налазимо ова је бачва неких 14.000 л запремине и могу да вам кажем да је она једна од ретких да не кажем највећих, што се налазе у Србији", каже Срдјан Чкаутовић из Трнаваца.

Бунгалови, летњиковци, сауне, дјакузи, жеље купаца испуњавају се за десетак дана. Бачве из Трнаваца красе Дивчибаре, Тару, одлазе пут Хрватске и Босне. За квалитет услуге пресудно је искуство. Драгутин је пинтер већ пола века.

"Ја сам задовољан много и срце ми је пуно зато што је мој син и унук мојим стопама крећу. Некада је то било тешко, радило се све ручно, нису се имале машине. Сад имамо све машине, сад је много лакше да радите , поготово пинтерски занат, за бурад. И да се заради може. Може и одлично да се живи. Занатлије су свуда у друштву цењене јер нема мајстора добрих", наглашава Драгутин Чкаутовић, Срђанов отац.

Нема ни радника, па се Чкаутовићи ослањају на сопствене снаге.

"Деда и тата раде ове теже послове, а мама и ја помажемо највише око декорације. - У чему ти највише уживаш?- У фарбању, то ми иде некако најлакше", каже Срђанова Ћерка Миљана.

"Шијем завесе. тапацирам, фарбам обруче, помажем кад муж ради кров, додајем му теголу, даске, свашта нешто. -Је л то рецепт за успех?-Јесте. - Заједништво? - Заједништво, кад смо заједно можемо све“, истиче супруга Снежана.

Жеља им је да отворе и етно село. Крај језера пуног рибе бунгалови и амбари припремају се за прве госте којима ће понудити своје органске производе.

"Специјалитети Жупе су обично млечни производи, домаћа храна. Биће свега, кад буду гости дошли они ће да виде шта понудимо и биће презадовољни", каже мајка Добрила.

А посебно најмлађи, јер их у мини зоо врту очекују зечеви, препелице, морски прасићи, понији, буше и магаренце Данило, мезимац породице.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара