Читај ми!

Нови Сад: резултати акције "Предај оружје"

Грађани још данас и сутра до 19 сати могu предати оружје без икакве кривичне одговорности, без потребе да се легитимишу и остављања података о себи и доказују порекло оружја. Значајне резултате, акција је дала у Новом Саду, што је утицало на смањење броја кривичних дела у истом периоду.

Прошло је месец дана од када је почела акција предаје оружја. Поставља се питање какви су резултати, конкретно новосадске полиције, односно – колико је комада оружија прикупљено у овој акцији.


"Преко 4000 комада различитог оружија , различитих калибара је прикупљено, односно грађани су послушали апел
и искористили овај период да предају своје оружије. Оно што треба нагласити јесте да је преко сто хиљада комада муниције различитог калибра такође предато, и оно што нас посебно радује, јесте и чињеница да је преко 800 комада различитих минско експлозивних средстава је током ове акције предато" објашњава Момчило Совиљ, заменик начелника новосадске полиције и додаје да се махом радило о различитим ловачким карабинима, пушкама и пиштољима: 

Међутим оно што је специфично током трајања ове акције, односно у овом претходном периоду јесте да смо имали, као што сам и рекао, преко 800 комада минско-експлозивних средастава, где су биле различите врсте ручних бомби, а оно што је специфично и што је свима нама посебну пажњу привукло, јесте и одређен број зољи, односно ручних ракетних бацача, који свакако представљају једну специфичност".


Одмах на почетку акције, речено је грађанима да неће сносити последице приликом предаје оружја
и да није потребна легитимација.


"Грађани на подручију ПУ у Новом Саду, значи на територији Јужнобачког округа, су прихватили тај апел
и заиста без икаквих проблема, икаквог страха, су доносили и предавали оружије које имају у поседу, тако да у том неком делу, заиста, акција је уродила плодом. Оно што је јако битно јесте да је и континуирана пажња министарства или кроз медије, допринела томе да су се грађани апсолутно безбедно осећали и без икаквих последица предавали своје оружје", наглашава Совиљ.

Он истиче  да је у последњих месец дана приметно смањен број кривичних дела: "Апсолутно је смањен број кривичних дела везано за ову акцију, као што сам и рекао, бројке су заиста импозантне, преко 4000 комада различитог оружија на територији ПУ Нови Сад, је у овом периоду склоњено са улице, односно из домова грађана, тако да је то свакако један од фактора који је допринео смањењу броја кривичних дела".

Совиљ наглашава да се предато оружје депонује у посебне магацине након чега ће се вршити провера његове безбедности.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара