Читај ми!

Стара планина: Соларни панели на манастиру Пресвете Богородице

Манастир Пресвете Богородице, један је од првих верских објеката у Србији, који је захваљујући соларној електрани, стекао статус купца - произвођача електричне енергије. Бројне јавне установе у Пироту већ користе енергију сунца и пример су добре праксе када је су у питању обновљиви извори енергије.

Искуства коришћења соларне енергије, отац Рафаило на Стару планину у манастир Пресвете богородице, донео је са Свете горе. Соларни панели на конацима, снаге 7 киловат часова, већ су преполовили рачуне за струју.

"Били су увек преко 10 хиљада, јер велико је домаћинство. Велике су потрошње биле. Сада нам је до 4, 5 хиљада један рачун", наводи отац Рафаило, старешина манастира Пресвете Богородице.

У Техничкој школи у Пироту, захваљујући пројекту прекограничне сарадње, соларни панели постављени су пре 10 година. Пионирска искуства су изузетно позитивна, рачуни смањени, али њима приоритет није била штедња.

"Нама је то више за образовање ученика, да схвате те системе и како без загађења добијамо чисту електричну енергију", истиче Љубомир Минковић, професор Техничке школе.

Енергију сунца Пироћанци користе за загревање воде на базенима и за производњу струје. Све више објеката јавних установа у Пироту, на основу одлуке градске управе, уграђује соларне панеле.

"Прошле године смо донели одлуку на нивоу града да сва јавна предузећа и установе, где постоје потребе и могућности, крену са планирањем, пројектовањем и уградњом соларних система за производњу електричне енергије", каже Бојан Ивковић, енергетски менаџер Пирота.

Током ове године још два јавна предузећа у Пироту и две сеоске месне заједнице поставиће соларне панеле. Сва средства добијена од уштеде и продаје струје биће уложена у развој локалне заједнице.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво