Такмичење ученика Пољопривредних школа, од вожње трактора до дигиталних вештина

Ученици Пољопривредних школа надметали су се у Зрењанину на 37. такмичењу из области за које се школују. Говорило се и о будућности Пољопривредних школа у Србији, а најављено је и увођење предмета из области дигиталне пољопривреде.

Полигон спретности у вожњи трактором обавезно морају да савладају ученици средњих пољопривредних школа. Најуспешнији након периода вежбе прикажу умеће на републичком такмичењу.

„Једно месец дана, могу вам рећи да није баш згодно и не може свако да савлада тек тако. Треба доста да се вежба”, каже Дејан Петровић из Пољопривредне школе у Пожеги.

„Није много захтевно, само треба времена да се научи, вежбање и то је то. Да, имам и ја код куће, бавим се пољопривредом и земљу имам. Возим трактор откад сам био мали”, додаје Дејан Спасојевић из Пољопривредне школе Ваљево.

Практична настава у пољопривредним школама је приоритет. По нормативима ученицима једне школе мора да се обезбеди за обраду и учење бар 80 хектара земље.

„Свакако се да значај тим практичним вештинама. Значи по завршетку како трогодишњих тако и четворогодишњих образовних профила да могу да се директно укључе у процес рада”, објашњава Радиша Микарић из Завода за унапређење образовања и васпитања.

Нове технологије које се уводе у пољопривреду захтевају да се и средњошколци обуче за прецизну пољопривреду, која је већ у програму на Пољопривредном факултету.

„Па ја имам сазнања да је у току израда новог програма који управо треба да покрије ту област. Практично то је дигитална пољопривреда, односно прецизна пољопривреда. Ми имамо студијски програм биотехнички информациони инжењеринг, где практично ми уз помоћ слика са дрона који су све више присутни можемо да радимо анализу, рецимо густине склопа присуства болести”, истиче Зоран Милеуснић, Пољопривредни факултет Земун.

Пољопривредне школе као главни циљ наводе попуњавање одељења на свим смеровима. Једино зрењанинска у овогодишњој генерацији има 120 ученика, колика је и била уписна квота.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара