Ко узнемирава јелене и муфлоне у суботичкој шуми

У протеклих осам година мигрантске кризе, кроз суботичке шуме прошао је велики број миграната. У шумовитом пределу уз српско-мађарску границу налази се и ограђено ловиште “Војводинашума” које се такође нашло на удару непожељних посетилаца. Стварањем нелегалних кампова мигранти узнемиравају животиње и уништавају опрему ловишта.

Сталним сечењем ограде ловишта и неовлашћеним уласком у заштићену зону, дивљач је редовно узнемиравана, па је одређен број јелена лопатара и муфлона побегао из ловишта. У Суботичку шуму пуштен је нови контингент дивљачи пристигао из Словачке.

 

"Данас смо увезли 30 муфлона из Словачке из Карпатије и 30 лопатара из Моравске. С тиме ћемо да освежимо крв и поправимо генетски и биолошки потенцијал, односно трофејни потенцијал дивљачи", каже Роланд Кокаи, директор ЈП Војводинашуме.

Мигрантска и ковид криза негативно су утицале и на ловни туризам, али се ловци из Аустрије, Немачке и Италије убрзано враћају у српска ловишта.
"Што се тиче насељавања дивљачи у овом простору, то је будућност ловног туризма, али и фото-туризма који је будућност овог новог времена", истиче Радомир Перин, ловац и фотограф природе.

"Војводинашуме" планирају да се до 2024. године у Суботици направи узгајалиште јелена лопатара и муфлона за потребе целе Србије.

"Овде ће бити прва два узгајалишта, где је планирана годишња производња живих јединки за насељавање на територији читаве Републике Србије и региона. Значи, између 70 и 100 јединки муфлона и јелена лопатара", наводи Бранислав Станков, извршни директор за ловство, ЈП Војводинашуме.

Слична акција обнове фонда дивљачи планира се ускоро у шумама војвођанског села Купиново, а до краја године и у Вршачким планинама, за шта је издвојено укупно 55.000 евра.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара