Голубачка тврђава: Потражња за луксузним сувенирима и репликама средњовековних предмета

Голубачка тврђава јединствена је и по изради сувенира. У оквиру новог пројекта израђују аутентичне поклоне инспирисане митологијом, фолклором, средњовековним костимима српских владарки и археолошким налазима. Луксузни сувенир постао је тражен када су почели да пристижу први крузери.

Уникатне шалове инспирисане хаљинама са фресака српских владарки средњег века Симониде, Каталине, Јерине, Милице Хребељановић и Јелене Анжујске, ускоро ће моћи да понесу посетиоци Голубачке тврђаве.

"Са фресака тренутно користим мале шаре, јер су различити орнаменти на хаљини, па се теже изводи. Појединачне шаре користим, извлачим у тим бојама. То може да буде само један детаљ на шалу, не мора цео шал, али да је препознатљиво", наводи ткаља Милица Мишић.

На свиленим марамама које осликава Драгана Ћирковић оживљавају русалке и други ликови из локалних легенди, бајки и митолошких прича са овог дела Дунава.

"Тврђава постоји на свакој марами, Дунав и нешто од цветова као рујак и јоргован који су заштићене врсте у националном парку", истиче Драгана Ћирковић, дизајнерка.

Нада Радетић везе свадбарске пешкире, неизоставни део венчања у источној Србији, и то чувеном покрстицом по шемама из 19. века које је прикупио Владислав Тителбах, а за збирку српских шара чекају одобрење од Библиотеке Матице српске. Део пешкира биће извезен и пуним бодом по угледу на народну ношњу овог краја.

"Стварно је то нешто лепо што се каже и чини ми задовољство што ће да оде у свет тај мој рад", каже Нада Радетић, везиља.

Сваки од ових предмета заправо је ново уметничко дело и део је пројекта ЕУ за тебе – Културно наслеђе за туризам. Све три врсте сувенира повезиваће цвет љиљана.

"То је, иначе, симбол који се појављује у круни кнеза Лазара, веома је присутан, има га на похвали кнеза Лазара који је везла Јефимија, а ми смо и на овим шемама из 19. века нашли мотив љиљана", истиче Искра Максимовић, директорка друштва "Тврђава Голубачки град".

Да постоји потражња за луксузним сувенирима у Голубачкој тврђави увидели су са доласком првих крузера.

"Туристи који долазе из иностранства воле да купе нешто што је аутентично и оригинално што потиче из овог предела", наводи Ивана Милошевић, тврђава "Голубачки град".

Посебан раритет у понуди биће реплике стрела по угледу на 10.000 њихових врхова пронађених у оружарници Голубачке тврђаве.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара