Цветне ливаде за очување Јастрепца и Ломнице

Мештани подјастребачких села, окупљени у неформалној групи "Ломница за Ломничку реку и Јастребац", већ годинама се баве заштитом животне средине. До сада су реализовали неколико значајних пројеката који су подржани средствима из фондова Европске Уније.

На оброницима најшумовитије планине Балкана људи се баве ратарством, повртарством и воћарством. Обрадиве површине су мале, а земљиште ниже - 5, 6 класе. Неизмерно богатство за њих представља Ломничка река из које се наводњавају парцеле и која има богат рибљи фонд. Са намером да сачувају своје окружење сами су се организовали.

"Ми овде на нашој средини имамо организовано изношење смећа тако да смо то решили. Други загађивачи су пољопривредници који амбалажу после прскања бацају. Ми смо имали један пројекат који је повезао пољопривреднике са произвођачима амбалажа и који назад рециклирају ту амбалажу", наводи Милан Ђорђевић из неформалне групе "Ломница за Ломничку реку и Јастребац".

После решавања проблема са смећем, овог пролећа кренуло се са новим пројектом "Цветне ливаде". У акцију су се укључили и најмлађи сејући лековито и ароматично биље на девастираном земљишту.

"Ја сам овде садио цвеће са другарима да нам буде лепша околина. Садио сам цвеће пркос", каже Илија, а његов друг Лазар додаје: "Радио сам да заштитим природу и садио сам цвеће. Лаванду."

На овај начин побољшава се квалитет земљишта, чува природа и улепшава околина што је у интересу свих мештана.

"Мештани да кажем прате. С обзиром да наступају сада неке млађе генерације које прате шта се дешава у природи и увиђају повезаност, условљеност бављења пољопривредом и добијање неких комерцијалних производа, али то је све неспојиво без еколошких активности јер једноставно и тржиште којем су ти производи намењени са наших парцела све више желе да знају одакле потичу и шта садржи у себи. Једноставно могу да кажем да заинтересованост постоји", наводи Градимир Ђурђевић, пољопривредни произвођач из села Буци.

Запуштене и испошћене парцеле захваљујући људима који знају да цене природу и све што од ње добијају заузврат у наредном периоду постаће цветне и мирисне ливаде лаванде, жалфије, камилице и другог ароматичног и лековитог биља.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара