Читај ми!

Биографија и стихови матије Бећковића у зрењанинском музеју

У Народном музеју у Зрењанину отворена је изложба о академику Матији Бећковићу, песнику који је својим делима обележио савремену српску књижевност. Поставка ће бити пред публиком до 10. маја.

Непрекидни низ стихова код Матије Бећковића траје 65 година од објављивања прве песме у листу "Млада култура" па до недавно објављене књиге "Онамо намо - портрети и песме". Живот овог песника је и даље богат да се поставка о њему стално мора допуњавати.

"Могло би се рећи да је то неки феномен, а да још има неко ко прати шта један песник говори, пише и да онда оно што јој се највише допада, да издваја и да то ставља на ове паное. Тако да је то нека врста антологије онога што сам ја радио. А и мене самог то интересује и изненађује", каже Матија Бећковић.

Поставка је настала 2016. у Краљеву поводом музичко сценског догађаја "Гусле певају Матију". У међувремену је приказивана у више градова Србије.

"Практично то је једно огромно дело, а са друге стране један богат живот који је наравно био инспирација за то дело. Мислим да је реч о свакако највећем живом песнику. мада, Матија Бећковић не воли то, највећи живи песник", наводи Драгана Типсаревић, ауторка изложбе.

Записи о Матији обухватају 33 паноа на којима се прате две биографије. У првој детињству, школовању, младости, а у другој о песничким надахнућима. Отварање изложбе у Зрењанину Матија Бећковић је обогатио говорећи своје стихове.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво