Ђачке екскурзије скупље за трећину

Одлазак на ђачке екскурзије, ове године, коштаће и до 30 одсто више него пре почетка пандемије. На пут ће, у већини случајева, ићи ученици чије су екскузије плаћене пре две године. Ипак, има и школа које су овог пролећа одустале од путовања.

Од септембра 2019. ђаци Основне школе "Светозар Марковић" из Врања ишчекивали су дан поласка на екскурзију за коју су њихови родитељи дали новац. Због епидемије вируса корона, плаћено ће искористи тек сада, али ће их у јуну два дана у источној Србији коштати 12.000 динара.

"Цене у односу на понуду која је била из 2019. јесу увећане за неких 2.000 динара. С обзиром да нису скоро две године путовали, нису се дружили на екскурзијама, интересовање је велико", каже Тијана Ђокић, директорка ОШ „Светозар Марковић" из Врања.

Није га било и у краљевачкој Основној школи Јово Курсула. Савет родитеља одлучио је да деца не путују овог пролећа и то не само због цена које су, кажу у школи, и до 30 одсто веће.

"Ствар која нас је дефинитивно определила да ове године не расписујемо тендер јесте чињеница да период од маја кад бисмо стигли да реализујемо активности везане за тендерску документацију до 31. августа је врло кратак би се развукла на значајнији број рата који би био повољан за исплату од стране родитеља", објашњава Ивица Милинковић, директор краљевачке ОШ "Јово Курсула".

У односу на 2020. цена горива је већа за 40 одсто. Супља је и храна, хемија. Самим тим, више коштају превоз и хотелске услуге. И то није једини разлог за повећање цена екскурзија.

"Кад је у питање обезбеђење водича, рекреатора, аниматора, многи од њих су променили професије, мали је број људи, самим тим је цена и њихових услуга вођења повећана", наводи Драгоје Зекавица, председник Одбора за дечији и омладински туризам асоцијације ЈУТА.

Организатори путовања обазриво гледају у цене на пумпама.

"Гледајући комплетну ситуацију и цену горива како се она креће мислим да се може очекивати даље повећање цена за период септембра, октобра, новембра и даље", сматра Драгоје Зекавица.

Може се очекивати и више изазова да се на екскурзије оде. Правилник каже - у сваком одељењу више од половине родитеља мора да нове цене и прихвати.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво