Ниш: "Музејски забавник" - водич кроз локално културно наслеђе за најмлађе

Како деци приближити културно наслеђе, како их научити да воле музеје и историјске споменике - одговоре на ова питања даје, недавно објављена, публикација Народног музеја у Нишу "Музејски забавник".

Ивана Груден Милентијевић и Жељко Анђелковић су водичи, кустоси Народног музеја у Нишу који су на основу свог искуства у раду са децом најмлађих узраста решили да направе занимљив водич кроз локално културно наслеђе.

"Култура је мера, а та мера је неопходна када се ради интерпретација наслеђа за децу - дакле, они су мали, знатижељни, не знају довољно, требало би да сазнају основне информације, али основне", каже др Жељко Анђелковић, аутор "Музејског забавника".

"Онда смо схватили да је деци те неке приче која тако тече и предуга је превише и да они просто имају ту неку знатижељу да константно прекидају неким питањима својим упадицама тако да смо се одлучили за форму дијалога", наводи Ивана Груден Милентијевић, ауторка "Музејског забавника".

Јупитер на престолу, један од највреднијих предмета из античке збрике и заштитник нишког народног музеја заправо је водич кроз музејски забавник, а цар Константин и царица Јелена, односно Коста и Јелена постављају питања.

"Је л то стварно, је л то прави предмет, а ко су ти људи који су копали, па се онда сете нечег што су видели на телевизији па онда кажу аха да, то заиста постоји то није филм - то су та слатка питања ми смо нека од тих притања употребили приликом рада на овом музејском забавнику", наводи др Жељко Анђелковић, аутор "Музејског забавника".

Илустрације су такође прилагођене узрасту, а постоји и креативни део. Аутори су посебно водили рачуна о представљању неких локалитета.

"Нимало није било лако говорити за децу која су предшколског узраста или нижих школских разреда о Ћеле кули или Логору на Црвеном крсту, тако да смо се ту трудили, нарочито код Логора, да у фокусу буде предмет који је у поставци а да та прича о нацизму и затварањима људи, стрељањима буде по страни", каже Ивана Груден Милентијевић, ауторка „Музејског забавника".

Музејски забавник пре свега је намењен деци, не само оној која се нађу у музеју јер може да буде користан и у образовном просецу.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара