Машинство - традиција Симића у куршумлијском крају

Машински инжењери, браћа Симић из Мачковца код Куршумлије, већ четврт века у својој фирми производе пољопривредне машине. Њиховим стопама кренула су и њихови синови који су, после завршеног факултета, одлучили да раде у породичној фирми. Симићи на 10 хектара земље узгајају и више врста воћа.

Вредни и радни, по образовању машински инжињери, Симићи из куршумлијског Мачковца, знање стечено на факултету, већ 25 година примењују у производњи прикључних машина за пољопривреду.

"Од почетка ја и брат, онда су пристигли синови, слушамо се и онда није проблем, све у договору. Ја сам основао фирму, онда је и брат приступио, сад су стигла деца. Није то неко руковођење, све радимо у договору", каже Ненад Симић.

" Како смо кренули, све је то ишло некако својим добрим правцем и током, сад су стигли омладинци, ево двојица су већ машински инжињери, двојица при крају. За сада опредељени су да наставе ту нашу причу, делатност. Ми се трудимо да то колико можемо помогнемо", додаје његов брат Предраг.

Предраг и Ненад истичу да успеху у пословима, поред квалитетног рада, највише доприноси и породична слога којом се поносе. Тако су и васпитали своја четири сина који су након завршених факултета остали у свом родном селу и почели да раде у фирми где је готово комплетна производња уговорена годину дана унапред.

 "Овде сам рођен и овде ми је најлепше. Зато сам одлучио да наставимо породичну традицију и да направимо нешто овде, да не одемо сви негде са стране", истиче Игор Симић, машински инжењер.

 "Имао сам неке понуде, неко запослење да добијем, али некако сам ту одлучио да пробам са њима тај посао да наставимо, да покушамо да се развијамо, да се проширимо. Није било лако вратити се овде, мала је средина, али како пролази време, све више и више сам задовољан, ту сам се пронашао", објашњава Немања Симић,магистар машинства.

Симићи кажу да им је задовољство што раде оно што воле и да уз овај посао, који намеравају да прошире, обрађују више од 10 хектара земље, где по највишим стандардима узгајају шљиве, трешње и вишње.

 

 

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара