Учеснике овогодишње Косидбе на Рајцу видећете само у нашем прилогу!

Традиција кошења рајачких ливада није прекинута! Без публике, уз прописане мере заштите, јуче је одржано једино такмичење у ручном кошењу ливада, са мањим бројем такмичара.

На неуобичајено пустим падинама Рајца, у време чувене косидбе, ове године на јубиларној 50. најстаријој манифестацији у Србији, међу учесницима - само најбољи косачи из Србије! Без посетилаца,  због мера заштите од вируса.

"Због здравствених услова ове године уместо једног дана косили смо три дана, у малим групама. Данас имамо најбоље косаче из региона. Дакле, 50 година поштујемо физичку дистанце, тако је и данас," каже Влада Ивановић, директор  ТО Љиг.

Вељко Миловановић дошао је из места Шарани, код Горњег Милановца. " Овде  смо да покосимо ливаде, да одржимо традицију. Ово је педесета, јубиларна косидба, одлучили  смо да доласком   подржимо људе који ово организују. Да покосимо, спремимо за идућу годину, с надом да ће тада бити све добро," каже Вељко. 

Вештину ручног кошења планинских ливада и ове године, упркос мањем броју такмичара, показале су све генерације.

Победничка "Златна коса"  остала је у љишком крају, зхаваљујући Небојши Спасојевићу из Кадине Луке.

"Није било баш као што је сваке године, много је људи било одсутно али они битни су били, испоштовали су догађај.  Публике није било, тако је морало. Што се мене тиче, ја сам задовољан!  Мислим да је моја косидба заслужила прво место," сумира Небојша.

Учесници јубиларне Косидбе на Рајцу и домаћини из Љига, пожелели су да већ наредна буде у добром здрављу и поново једна од најпосећенијих манифестација у Србији. 

 

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара