Моника Белучи стигла и у мачвански Липолист

У најмириснијем селу у Мачви, Липолисту, идућег викенда биће одржан 26.фестивал Руже Липолиста, привредно-туристичка манифестација, ове године са мање садржаја. Проверавали смо у каквом су стању ружичњаци пред светковину, с обзиром на велику количину падавина и да ли је вурис утицао на посао.

У ружичњацима породице Милана Топаловића, која се гајењем цвећа бави дуже од пола века, због дуготрајне кише, мање је цвета него обично, али ће кажу, квалитет ружа бити одличан. Биљке су бујне, са пуно избојака који најављују добро цветање и саднице на јесен. На својим пољима Топаловићи произведу 200.000 ружа годишње. У време изолације, продаја, кажу, није престајала. Људи су се баш тада посветили својим двориштима и баштама.

" Имали смо застој када је уведено ванредно стање, једно седам дана. После се тржиште прилично стабилизовало, радиле су курирске службе  које су достављале телефонске или онјалн  поруџбине, " каже Милан.

Половина производње из ружичњака Топаловића се извози, највише у Русију, Грузију и земље у региону. Резервације садница за следећу сезону већ су почеле. За добар квалитет и позицију на тржишту, потребни су, кажу, посвећеност и знање, због чега прате светске селекционаре и негују сарадњу са колегама на регионалним пројектима.

Све ново што се појави  у области ружарства у Европи, у Липолист стиже за једну сезону. У расаднику породице Топаловић, први пут процветала је сорта Моника Белучи за коју су калем гране стигне директно из Француске.

Гајењем ружа и зеленила у селу столетних липа бави се двадесетак домаћинстава, у сезони у ружићњацима Липолиста ради пола села.
Снежана Маринковић има 10.000 ружа и 10.000 подлога. Од ружарства лепо  живи, али има пуно посла и мора стално да надгледа ружичњаке.

У селу у коме ружа није само посао, најважнији догадај у календару је чувени фестивал. Овог јула програм ће бити измењен. Због  здравља посетилаца, изостаће концерти, књижевне вечери и дечији наступи, али ће зато, тврде организатори, изложба цвећа на отвореном у Липолисту бити посебна, као и боје и мириси латица цвета после кише.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије