Јанкове баре на Копаонику, зашто се тако зову и како до њих стићи

Туристички центар у срцу Националног парка Копаоник зими је омиљена дестинација за скијаше, лети за оне који уживају у активном одмору и пешачењу. До најатрактивнијих резервата природе, мало познатих предела, воде утабане стазе кроз живописне пределе. Један од њих су Јанкове баре.

За оне којима кондиција није јача страна скраћена тура, од центра туристичког насеља асфалтом колима или на бициклу, 9 километара ка Јошаничкој Бањи.  До једног од 11 резервата природе, Јанкових бара, даље пешице.

Крај Самоковке реке у коју се уливају многобројни планински потоци, надомак главног пута,  омиљено излетиште Кадијевац. Место за уживање и дружење на коме се понекад и ритуалом терају кишни облаци. Некада успешно, некад не, јер Копаоник зна да буде и ћудљив и непредвидљив.

Летња киша углавном није препрека за авантуру и уживање у природи. До одредишта Јанкових бара 3 километра или 40-так минута лагане шетње, кроз непрегледно шумско пространство. И ту је  највећа тресава, настала испарењем бара и потока.

Драган Секулић, чувар природе НП Копаоник, подсећа да је површина резервата Јанкове баре негде око 103 хектара. Доминантна врста је  смрча, поток Јанкове баре  улива се у Самоковску реку.

Резерват природе, каже легенда, име је добио по Јанку Сибњанину, хришћанском витезу који је са мађарском војском прошао овуда терајући Турке 1448. године.

Овај , као и други мало познати делови Копаоника посетиоце не остављају равнодушним. На фотографијама за успомену остаје забележео само оно што се може видети, али не и осетити.... хармонија јединствених звукова, мириса и ваздух који омамљује.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије