Сточари из Томашевца страхују од нарастајућег Тамиша

У небрањеној зони реке Тамиш, између Банатских села Орловат и Томашевац, та река је поплавиола стотине хектара шуме и пашњака. На острвима су остала заробљена стада крава и оваца са чобанима и пулинима. Мештани су забринути како да их спасу ако ниво воде порасте.

Разговарају - довикивњем! Чобанин је остао заробљен са стадом на једном острву, у страху од надолазеће воде. Власници стада су забринути, ако воде настави да расте, поплавиће читав пашњак.

Драгослав Романов, сточар из Томашевца, има 60 крава. Препливале су до тог пашњака, где још има траве. Чобанина ће, каже, да спасавају трактором, чамцем, како буду могли.

Село Томашевац има  1.500 становника и  исто толико крава! 

" Томашевац је одувек био сточарско село, има скоро хиљаду крава и  приближно толико оваца, већина је на испаши. Биће велики проблем да се скупи храна за њих, посебно ако се Тамиш подигне за још који метар," страхује сточар Ненад Богданов. Јер, свега 20 одсто томашевачких пашњака тренутно није поплављено. Тада ће морати да се купује храна које већ, како се прича, нема у продаји.

Ова ситуација погодује само птицама, заједно са водом су испливале рибе.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара