Вила Златни брег, сведок историје династије Обреновић

Некадашњи летњиковац династије Обреновић, вила Златни брег код Смедерева ,поново је отворена за туристе. Посетиоци ће имати прилику да осете дух друге половине 19. века.

Смештен на најлепшем делу града Смедерева, у насељу Плавинац, који је окренут према Дунаву и банатској равници, овај репрезентативни објекат сваке године бележи све већи број посета. Године 1829. у време највеће славе и угледа, кнез Милош Обреновић купио је овде имање са
виноградом. Александар Обреновић и Драга Машин проводили су најлепше дане у вили, а она је била и место окупљања значајних уметника Србије, као и домаћих  страних дипломата.

"У вили могу да виде и платан из времена кнеза Милоша Обреновића, ту је  бињекташ са кога је он узјахивао коње, да уживају у парку који је засађен још у време  Михајла. У ентеријеру виле

кустоси смедеревског музеја на занимљив начин причаће  о владарима династије Обреновић, " наводи Снежана Цветковић, магистар историје уметности.


Обилазак виле династије Обреновић могућ је искључиво организовано и уз претходну најаву Туристичко-информативном центру Смедерева.

 Горан Јовшић, в.д директора ЈП "Смедеревска тврђава", жели да буду  добри домаћини свим  домаћим посетиоцима у  кампањи Проведимо лето у Србији која већ даје добре резутате. Због мера опреза,  морају да се носе маске које ће  за посетиоце бити обезбеђене, уз дезо баријеру.


Вилу Златни брег , али и смедеревску тврђаву, најбоље је посетити  лети, када се у граду, одржавају бројне културне манифестације, опут Театра у тврђави, Дунав филм феста и других.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије