Грађани Новог Пазара не поштују мере заштите, број оболелих од короне расте

У Новом Пазару и Тутину и даље расте број оболелих од коронавируса. Епидемиолошка ситуација у последњих десетак дана много је гора него што је била у априлу и мају, у јеку пандемије. Упркос томе, грађани још не схватају озбиљно препоруке Владе Србије о мерама здравствене заштите.

Према подацима Завода за јавно здравље у Новом Пазару, повећан је и број пацијената са тежом клиничком сликом  који су упућени на лечење у Kлинички  центар у Kрагујевцу. Двоје је на респиратору.

Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару, наводи да је укупан број новооткривених случајева до данас 171  у том граду и 56 особа у Тутину. Ситуација је под контролом, каже он.  Завод ради све како би се што пре ова ситуација стабилизовала. У договору са инспекцијским службама  јуче су обишли све локале у центру града. Њихов утисак је да грађани не поштују мере заштите.

 По оцени здравствених стручњака, нагли скок броја оболелих од ковида 19 последица је прераног опуштања након укидања ванредног стања, које се временски поклопило са бајрамским празницима током којих је било  масовних присних контаката.

 Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Паyару
" Заборавили смо на мере дистанце," упозорава Шефадил Спахић, "код нас је, на жалост, тај присни контакт са много руковања, много грљења и љубљења, још једном молим све суграђане да заборавимо на ту навику, да што више користимо заштитне маске, а посебно у затвореним просторима, да употребљавамо дезинфекциона средства."


Нови Пазар и Тутин су градови који имају велики број суграђана на привременом раду у иностранству. Наредних дана очекује се њихов повратак, што захтева додатне мере опреза како се нови талас епидемије не би још више ширио.

 

 

 

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије