Добровољни даваоци крви не посустају - у данашњој акцији у Крагујевцу око 50 представника удружења из региона

Поводом Светског дана давалаца крви, у Kрагујевцу је организована велика акција добовољног давалаштва. Прикупљено је око 300 јединица крви. Захваљујући континуираним акцијама давалаштва у претходним месецима, у Заводу за трансфузију у Kрагујевцу није било несташица крви.

Поред домаћина, драгоцену тецност дали су и представници око 50 удружења из региона.

Мирославу Илићу није било тешко да дође из Бјељине да би 40. пут дао крв! Краљевчанин Лазар Миловановић из Краљева дошао је са пријатељима, мотивише их то што некоме спасавају живот.

У највећој акцији која је до сада организована у Kрагујевцу, захваљујући великом  одзиву обезбеђене су стабилне резерве крви у Заводу затансфузију. Колико је важно да банка крви буде увек попуњена, најбоље знају добровољни даваоци.

Саша Никић, удружење Хуманисти великог срца из Јагодине, каже да у позвали  људе из Републике Српске и Црне Горе. Дошло их је око 30.

Сарадња  са Савезом добровољних давалаца из Републике Српске је дугогодишња. Његов први човек, Владо Симић, сматра да здравим и младим људима то треба да буде обавеза.

Неизоставно , ту је и  Ставро Рашковић, из Библиотеке код Милутина. Наше је само оно што дарујемо, поручује он, не кријући да се поноси овом акцијом.

Закон о трансфузији донео је новине, па ће поред Београда, Ниша и Новог Сада, будући центар бити и у Kрагујевцу. Осим Завода за трансфузију, биће и  сателитски центри у Ужицу, Земуну и Суботици. Доц.др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевца, очекује да се цео тај систем заокружи на јесен.

Захваљући континураним акцијама у Kрагујевачком клиничком центру има довољно крви, оперативни захвати спроводе се планираном динамиком.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво