Село Крајишник у Банату постојало скоро три века пре колонизације 1945. године

Бранко Атлагић је у књизи "Илустрована историја Kрајишника" користећи 100 географских мапа, докумената и фотографија испричао причу о овом селу. У истраживачком раду, потврдио је да су село основали Срби.

Kрајишник се у  два наврата кроз историју звао Шупљаја. Изворни назив је био разлог да Бранко Атлагић истражи ко је дао такво име, пошто су овде живели Немци од 1796. до краја Другог светског рата.

"Немци немају апсолутно ни једну једину реч која би могла и да личи на српски придев шупаљ и шупље. И друго, Немци немају ни фонему љ, значи ни слова, ни гласа љ. Према томе, било је  логично да је то, у најмању руку, име села српско," сматра Бранко Атлагић, аутор.

Насеље се први пут помиње 1660. у Светом катастигу манастира Пећке патријаршије, када су монаси прикупљали прилоге за обнову ове светиње.

 Душан Милићев, рецензент, Атлагићев рад сврстава у историјску грађу која до сада није била позната, али не оспорава ни његов допринос  литератури. Књигу још свеобухватнијом чине документарна грађа и фељтони.

Ово дело потврђује колико је важно да се локална историја сачува.  Милорад Бјелогрлић, директор Народне библиотеке Зрењанин, каже да се прилично  неозбиљно односимо према својој историји, и националној и локалној. " Нема културе, нема поштовања, нема самопоуздања без познавања своје прошлости," наглашава он.

Kрајишник су населили колонисти из Западне Босне 1945. Међу првима у Војводини су имали путеве, водовод, индустријски погон у оквиру задруге. Данас деле судбину села у Банату. У односу на пре 75 година, мањи су за три четвртине становника.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво