Установе социјалне заштите у фокусу због короне, радни колективи под надзором

Број новооболелих од короне сваког дана упозорава да је вирус и даље присутан у нашој земљи. Епидемиолози наглашавају да је важно да се и даље носи заштитна опрема, посебно када је реч о старијој популацији и хроничним болесницима.

У Врању поново раде фабрике које су затворене пре више од две недеље, због заражавања запослених. Ту је ситуација под контролом, као и у компанији Симпо, кажу епидемиолози, где су због неколико потврђених случајева ковида 19 на опрезу.

 Др Слађан Станковић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Врању, каже да се тачан број се утврђује, епидемиолошке екипе  стално на терену. Они који су имали контакт на послу одлазе у изолацију. Раде се  опсежна епидемиолошка испитивања и брзи тестови у погонима где има оболелих. " За сада је епидемиолошка ситуација у фабрици апсолутно под контролом, није дошло до обуставе процеса производње," износи др Станковић.

И у појединим јавним установама у Врању има случајева коронавируса, али су заражени изоловани, кажу лекари. У државним домовима за старије сада нема оболелих, потврдио је министар за рад Зоран Ђорђевић, у приватним је последњи случај био у Петроварадину.

"Алармирамо и без обзира што су такве прилике да епидемија јењава. Када су у питању установе за смештај, морамо да будемо на највишем могућем нивоу. И један мали случај непажње може да доведе у проблем саму установу, ипак се ту ради о хроничним болесницима," каже министар Ђорђевић.

Геронтолошки центар у Суботици, путем сајта установе, почео је да прима електронске пријаве којима се заказују посете корисницима дома. Интересовање је велико, прве посете реализоваће се наредне недеље. Место сусрета са родбином биће отворена тераса дома, истовремено ће бити могућа посета за пет корисника.

Ненад Иванишевић, директор Геронтолошког центра у Суботици, наводи да ће се контролисати лица која желе посету, мериће се његова телесна температура, мораће  да носе сву заштитну опрему и визир. Као и станари дома, посетиоци ће морати да поштују дистанцу од два метра.

Посете становницима Геронтолошког центра у Суботици, уз посебну процедуру, могуће су два пута недељно, по петнаест минута.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво