За српске средњевековне витезове сте чули, а за витешкиње?

"Српски витешки код "прва је научно утемељена реконструкција времена у коме се развијао витешки систем вредности у Србији. Аутор дела, Марко Алексић, свој рад је представио Смедеревцима баш у Тврђави, која је изнедрила бројне јунаке средњег века.

"Имали смо људе који су били светског формата за своју епоху, свакако то је од времена Цара Душана посебно било јасно. Војнички подвизи деспота Стефана Лазаравића и његових оклопника, пре свега у бици код Никопоља и Ангоре. То су врхунски ратнички подвизи читаве епохе," подсећа Марко Алексић.

 

Један од јунака средњег века је и деспот Ђурађ Бранковић, који је у Смедереву саградио највећу равничарску тврђаву у Европи.

Горан Јовшић- в.д директора ЈП "Смедеревска тврђава" указује да наука без популаризације неће имати свој пуни ефектаа. Додаје да је важно да стално причамо како су наши средњевековни владари били изузетно важне личности у Европи, изузетно образовани, изузертног витешког кодекса, поштовани на другим дворовима.


Мало познато, а описано у "Српском витешком коду", јесте да је Србија имала и жене витезове. Јелена Лазаревић, рођена сестра Стефана Лазаревића, бавила се ратништвом , што је било незамисливо за Европу тог времена!

 

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво