Средњебанатски фармери задовољни! Подстицајна средства државе дуплирана у односу на претходну годину

Да би умањили губитке настале због прекида извоза јунетине, Државне робне резерве су интевренисале нудећи фармерима размену кукуруза за товну јунад. Овогодишња размена је завршена, а преузето је око 3.000 јунади са више од 300 газдинстава.

Фармери су израчунали да су робном разменом јунади за кукуруз остварили цену од 2,30 евра за килограм "живе мере" што је тренутно највише у окружењу.

"Већина  фармера тражи да се то понови  још једном. То би било четврти пут. Видећемо да ли има држава ресурса и капацитета за то, јер стиже нам управо контигент од 15 000 јунади, отприлике за месец дана који су стигли за предају, а људи су много више имали стоке него што је пласирано," наводи Златан Ђурић, Унија пољопривредника Сремске Митровице.

Адам Бугар из Ечке, произвођач телади која се касније користе за тов, наводи да су државни подстицаји  скоро дупло већи него лане, то је  допринело очувању товног говедарства.

"Ми добијамо 40 хиљада у чистој раси што је супер, што је одлично, можда и више него у земљама у региону. Добијамо државно земљиште, што опет није занемарљиво. Проблем нам је само око саме регулације власништва и коришћења пашњака."

У производном удружењу Агропрофит које окупља товљаче, наводе да сада фармерима треба едукација. Нису све расе за сваки део Србије, па треба извршити реонизацију и предложити сточарима расе које одговарају поднебљу.

"Сада је само важно да над увозом, који сада већ прелази и 1500 грла од почетка године, не деси да увозимо нешто што су нам други оставили и што није добра роба за даљу репродукцију," упозорава Чедомор Кецо, Производно удружење сточара "Агропрофит".

У Србији годишње производни и прерађивачки циклус заврши око 12.000 јунади, од чега се производе 75. 000 тона меса, што је довољно само за наше потребе. За већу производњу неопходан је извоз, па се зато предлаже формирање Сточног фонда који би преко привредних удружења координирао увоз и извоз.

 

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије