Ко је младунчету сове ушаре из Јагодине заменио маму и тату

Младунче сове ушаре пало је са дрвета у двориште старе цркве у Јагодини. Вероватно би постало нечији плен да га нису пронашли свештеници и однели у Ветеринарски институт, где се о њему брину и припремају га за самосталан живот.

Три пута дневно младунче сове ушаре добија оброк од сировог меса, минерала и витамина који му специјално припрема доктор ветерине. У овом узрасту сова, која је птица грабљивица, није способна да сама обезбеди храну.

"По нашој процени, она је стара негде око десет недеља. Сове ушаре су за самосталан живот спремне тек за неких 24 недеља, теоретске шансе нема да би преживела самостално у природи", каже др вет. мед. Зоран Рашић.

Срећа је хтела да младунче сове падне у двориште Храма Св. Михајла и Гаврила и да га пронађу добри људи.

"Ето лепог примера да пошаљено људима да и у доба пандемије и осталог, не заборавимо да будемо људи", речи су свештеника Александра Гајића.

Када неко воли птице, није тешко ни да стекне поверење грабљивице које је пресудно да младунче сове прихвати храну, али и пажњу човека.

"Птице су моја љубав", каже др Рашић. "Ја од шесте године чувам птице, сад имам шездесет, можете замислити колико то мени значи, то је смисао посла којим се бавим. Ако животиња стекне поверење у вас, онда сте ви завршили посао, она сама узима свој оброк, ја јој само помажем. Она мене доживљава вероватно као свог тату или маму и ја сам због тога пресрећан."

За неколико недеља младунче сове ће у волијеру, потом назад у природу. Сова ушара биће тада способна да сама улови свој оброк.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара