Пиротски средњошколци ванредно стање искористили за усавршавање својих способности, закључили психолози

Психолози Гимназије и Економске школе у Пироту, урадили су истраживање о активностима средњошколаца у време ванредног стања. Ова студија пружа увид о томе како су користили слободно време и како је на њих утицала немогућност дружења.

Два месеца посебног режима за тинејџере су била  изазов и искуство које до сада нису доживели.

"Поред тога што сам пратила све са школом, посебно онлајн наставу, била сам волонтер у Штабу за ванредне ситуације, помагала старијима од 65 година. Било ми је задовољство да им носим храну, лекове, све што треба", испричала је Даница Мијаиловић, ученица Економске школе.

Гимназијалка Јелисавета Станчић мисли да је могла боље да организујем своје слободно време. Много времена јој је, каже, одузела  школа јер онлајн настава није баш била једноставна. Највише времена је провела уз телефон и на друштвеним мрежама, комуницирајући са пријатељима. Али било је времена и за уметност!

"С обзиром на то да сам завршила Музичку школу, сада сам могла да се подсетим, свирала сам са братом неке дуете", присећа се Јелисавета.

У Економској школи и Гимназији 3/4 ђака су женског пола, па статистика као просечног ученика наводи - девојчицу!

Психолог Тамара Кутлешић Станчић наводи да су више од четири сата дневно проводиле уз мобилне телефоне. Телевизија им је била најнеатрактивнија, пред екраном су се задржавале до 60 минута, мало више уз рачунаре - два до три сата.

Ипак, психолози  закључују да се највећи број њих добро снашао и сматрају да су добро организовале слободно време. Неке су, рецимо, играли карте, карте су дуго биле заборављене. Поред тога, учење страних језика им је такође било занимљиво. Велики број деце у ствари се определио да  усаврши  неке своје  способности, став је психолога.

Тинејџерима је лакнуло када су, коначно, могли да се поново виде. Како нам наше саговорнице рекоше, ништа не може да замени право дружење. То је генерацијска привилегија, која је после два месеца постала непроцењива.

 

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије