Волонтери ромске заједнице неуморни у расподели хуманитарне помоћи у Лесковцу

Министарство за рад, социјална и борачка питања и Црвени крст обезбедили су 55.000 пакета помоћи ромским породицама у Србији. Подела пакета почела је у Лесковцу, који има три ромска насеља.

У Подворцу, највећем ромском насељу у Лесковцу, има око 600 домаћинстава. Живе од социјалне помоћи, сакупљања секундарних сировина и сезонских послова. Мало ко је од њих радио током ванредног стања, а залихе су се потрошиле. Пакети са животним намирницама и средствима за хигијену и те како су добродошли. Више од тога значи им пажња.

"Ја сам мајка троје деце. Радимо сезонске послове и живимо од социјалног и наравно да нам много значи", каже Јелена Вучковић.

Тешко је и Исмету Ајвазовићу, посебно због пандемије. Не крије да му је помоћ добродошла, као и његовим сународницима.

Уз све мере заштите, из Дома културе пакети стижу до сваке куће у насељу које се редовно дезинфикује.

"Оно што ме највише радује то што ће свака породица добити пакете без обзира на то да ли су примаоци социјалне помоћи или пензионери", задовољан је Јануш Алиловић, представник ромске заједнице.

У акцији солидарности ангажовано је стотинак волонтера Црвеног крста, запослених у Градској управи, чланова ромске заједнице. Један од њих је и Владимир Петковић, члан градског већа. Каже да је кроз руке волонтера прошло на хиљаде пакета, умора нема јер је хуманост на првом месту.

У Црвеном крсту очекују и донацију Уницефа. "Реч је о школском прибору који је пре свега намењен ромској деци узраста до седам година, али овом акцијом Уницеф ће обухватити и децу из хранитељских породица", прецизира Драган Величковић, секретар Црвног крста у Лесковцу.

Да се помогне старима, сиромашнима и грађанима из осетљивих група, на истом задатку су држава, локална самоуправа, многе хуманитарне организације.

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, најављује помоћ за особе са посебним потребама и самохране мајке. Ана и Владе Дивац послаће 400 пакета.

До краја недеље пакете ће добити 2.838 ромских породица на територији Лесковца.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво