Хуманитарне организације помажу сиромашне у осам општина у Србији

Међународни клуб жена и београдска организација "Амити – снага пријатељства" већ годинама помажу социјално угрожена лица: децу, особе са инавалидитетом, самохране родитеље и старије особе. Ове године пакети помоћи спремљени су за осам општина у Србији. Међу првима су најудаљенији засеоци општине Трстеник.

У овој трошној кући, без струје и воде, у селу горња Црнишава, подно Гоча, већ више од две деценије живи сам 76-годишњи Миленко Шљивовац. Са пензијом од 10.000 динара једва саставља крај с крајем.

На питање како му је самом, одговара: "То је тешко, и претешко! Сада и некако, али кад зими завеје снег, морам да пропртим да одем у продавницу по намирнице."

Пакет помоћи вредан 5.000 динара добио је и брачни пар Младеновић из Почековине. Једини извор примања им је социјална помоћ.

"Живимо сами. Муж ми је тешко болестан, непокретан је и свака помоћ нам је добродошла. Највећи проблем биће за огрев. Имали смо нешто наше шуме. То смо до сада посекли, нема више шта да се сече", јада се Миланка Младеновић.

Београдска хуманитарна организација "Амити – снага пријатељства" уручила је пакете у пет месних заједница трстеничке општине.

Весна Милосављевић из "Женске иницијативе Трстеник" каже: "Има људи за које се не чује, не виде се, ми смо их уочили на један ружан начин – пандемија! Ми смо их препознали и желимо да покажемо нашој Србији да има људи заборављених."

"Када идемо у општине да посетимо та домаћинства, причамо са старијим људима о изазовима њиховог живљења, како су они прошли у време ванредног стања, да ли су опскрбљени, да ли су имали све што је њима било потребно," објашњава Надежда Сатарић, социјални радник из организације "Амити – снага пријатељства", Београд.

Само током ове акције, подељено је укупно 20 пакета основних животних намирница и хигијенских средстава.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво