Алпске козе из Беле Реке

Добривој и Владимир Добрић из Беле Реке код Шапца, успешни су узгајивачи алпских коза. Знање стечено у млекарској школи, отац и син примењују на сеоском имању где поред фарме имају и своју млекару.

Мужом коза  Добрићима већ шест година почиње сваки дан. На фарми коју су изградили и опремили својим средствима, имају седамдесет музних грла. Сложно раде и верују у успех.

 

"Ради дан почиње између шест, пола седам", каже Владимир, "мужа креће у седам сати и траје око сат и по времена. Седамдесет коза је на мужи, имамо 20 младих које се јаре крајем маја, тако да ће и бити 90 од јуна. На селу сам рођен, ту сам остао да живим, ја сигурно не бих мењао село за град."

Након муже, Владимир козе води на испашу. На обрноцима Цера, са њима сваког дана у природи проведе по неколико сати. Каже да су козе послушне, оду најдаље километар, километар и по од куће. 

У својој млекари на сеоском имању у Белој Реци годишње прераде око 25.000 литара сировог козјег млека. На тржишту је, кажу, најтраженија суртурка.

"Максимална темпертатуре обраде наших производа је 65 степени, што значи да је сво својство козјег млека задржано", објашњава Добривој Добрић. "Од козарства може да се живи ако имате затворен круг, ако имате своју доставу и остало."

Добрићи за купце не брину и верују да је уз квалитетне производе успех на тржишту сигуран. Жеља им је да стадо прошире за тридесетак грла.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво