Ђурђевдан се прославља скромно,у кругу породице

Данас се обележава празник посвећен Светом Георгију - Ђурђевдан, слава коју славе многе породице, чак и насеља у Србији. У ванредним околностима прославља се уз ограничен број гостију, у кругу породице. За Роме је Ђурђевдан један од најрадоснијих празника, славе уз бројне обичаје, али скромније него претходних година.

Даривање за празник. У ромским насељима у Нишу караван са пакетима хране и кућне хемије, добијају их социјално угрожене породице. Породици Омеровић су неопходни јер током ванредног стања старији синови нису радили.

„За славље немамо, нисмо купили ни јагње, ништа, немамо пара. Живимо од социјалног давања, добијамо храну из мензе," каже Зењеп Омеровић из Ниша.

„Сами ћемо да будемо, свако слави, а оваква је ситуација, не смемо да окупљамо," прибојава се Видица Усаировић из Ниша.

У промењеним, ванредним, околностима Роми показују солидарност, заједништво, а Ђурђевдан славе скромно.

Игор Пауновић, Кризни штаб, координатор за Роме:""Сваки радни дан ми устајемо у 6 сати, идемо у Студенстски дом, узмемо мензу и дођемо овде да делимо по кућама. Пуно значи ово од града, јер сад и не могу да славе како су до сада славили Ђурђевдан."


"Нишка ромска заједница је веома стара и ми то практикујемо вековима, и оно што је интересантно је да ће овогодишњи Ђурђевдан или Херделези бити обележен сходно условима у којима живимо," каже Осман Балић из Лиге Рома.

Породица Рашић из Јагодине ове године славу обележава у кругу најближих, уз традиционално сечење колача.


"Поштујући православне обичаје, у молити, у вери, са надом да ћемо имати здрав разум, племенито срце и јаку вољу како бисмо превазишли сва искушења која живот носи," наздравља Зоран Рашић.

"Ови венчићи за Ђурђевдан симболизују знак љубави, наше традиције коју чувамо док живимо," присећа се Тилда Петровић из Јагодине.

Рани одлазак у природу, до реке, обичај је код Рома из Горње Чаршије у Врању. Плету венчиће од биља и умивају се да би, верују, били здрави током целе године.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво