Затварају се ковид болнице у Нишу

После затварања хале Чаир и ученичког дома, ни за трећом привременом болницом у Нишу, Студентским домом код Медицинског факултета, више нема потребе. Преосталих четрдесет пацијената са лакшим симптомима биће пребачени у Институт Нишка Бања. Хала Чаир и даље је у стању приправности.

 

 

У ишчекивању резултата тестова,они који бораве у Студентском дому су нестрпљиви. Није пријатно суочити се са вирусом, иако немате изражене симптоме.


"Нико није навикао да буде затворен, ја сам по професији просветни радник врло сам активна, врло ми ово смета и ја мислим на нервној бази почињем да се гушим већ. Тестирана сам 27. тада сам била позитивна, тестирана сам у понедељак и тада сам била позитивна," каже Виолета Милосављевић из Ниша.

Пацијенти су се, ипак највише, жале на хигијену. Доктор Саша Живић,задужен за привремене болнице, каже да је било тешко суочавати се са многим изазовима.


"У једном тренутку ми смо имали у 4 привремене болнице и 804 пацијента, 304 је било у једном тренутку, баш на Васкрс, смештено у хали Чаир. Треба нахранити те људе, али треба после тога однети нешто што се не прича, однети смеће које се направи, " каже Саша Живић, руководилац привремених болница.

Храна се послуживала у прибору за једнок ратну употребу који је аутоматски постајао инфективни отпад, о јеловнику су бринули лекари Института за јавно здравље, а припремао је Студентски центар.

Раде Рајковић, директор Студенстског центра у Нишу:"Имали смо довољно ресурса и капацитета, захтевно јесте било, студентски центар је избацио нешто више од 74.000 оброка од 15. марта до данашњег дана."


Више од 1500 људи прошло је кроз нишке привремене болнице, највећи број њих био је из Ниша, али и из многих других градова са југа и југоистока земље.

Ситуација у Нишу и околини, иако повољнија, и даље се будно прати.

"Кулина је за сада под контролом, карантин у карантину. Пре два дана је група радника, која је била јако дуго у карантину са корисницима, изашла из дома, а ушла је нова група радника. Надамо се да ће то бити и са Геронтолошким центром у Нишу. Полако,али сигурно, приводимо пандемију крају," каже начелница Нишавског округа Драгана Сотировски.

После укидања ванредног стања спроводјење низа мера за различите области свакодневног живота контролисаће градске и републичке инспекције.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво