Опрез у природи - крпељ вреба!

Влажно време И бујање вегетације сваке године узрокују и појаву крпеља. Опасност вреба из траве, жбуња и са дрвећа,нарочито тамо где се и животиње често крећу. Власници кућних љубимаца углавном знају како да заштите животиње од ових паразита, али је заштита неопходна и свима онима који време проводе у природи.

Мешанац по имену Буба миран је док му ветеринар вади крпеље које је покупио у шетњи.Сезона крпеља у пуном је јеку. Има их доста, сваки боравак у природи, у високој трави или шуми носи одређени ризик.

„Пси га покупе кроз траву у парку, најчешће,и ако неће да убоде њега, он плива по његовој длаци одређено време и може да се унесе у кућу.Кад се унесе у кућу он тражи жртву.Жртва је било ко, ко има крв," каже Саша Танасковић,ветеринар.


Већина власника паса своје чупаве љубимце ошиша на време и тако их припреми за сезону. Повећана је и продаја препарата за сузбијање крпеља,а цене се крећу од 300 до чак 4 хиљаде динара за препарате који ће кућне љубимце штитити наредних седам до осам месеци.Ујед крпеља може бити врло опасан.

„Код паса изазива  врло опасну болест која се зове пироплазмоза и која је ако се на време не лечи,смртна,"подсећа ветеринар Саша Танасковић.

Ако после боравка у природи на телу ипак приметите крпеља, лекари саветују да се место убода не натапа алкохолом, уљима или бензином.Вађење треба препустити здравственим радницима,а опрез је неопходан,јер постоји могућност развијања Лајмске болести.

„Уколико је он дошао одмах, након два дана, ми му онда превентивно дајемо тетрациклин,значи довицин,отприлике да испије једно пет дана ујутру и увече.Међутим, ако он након три до пет дана примети црвенило, такозвани еритемумигранс, одмах се јавља лекару  и онда радимо серолошке анализе,"кВиолета Јанићијевић из Дома здравља у Јагодини.

Савет лекара је да у природи боравимо у одећи светлијих боја на којој се крпељ лакше примети, пожељни су дугачки рукави, чарапе преко ногавица, а најважније је да после сваког боравка у природи детаљно прегледамо тело, нарочито пазух,препоне и део иза ушију.

 

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво