Првомајски уранак на Јастрепцу ове године без излетника

Планина Јастребац, надомак Крушевца, најшумовитија је планина на Балкану, због чега је љубитељи природе називају Зелено срце Србије. Традиционално се ту прославља Први мај, али ове године, због коронавируса и забране окупљања, осим викендаша није било првомајских посетилаца.

Јастребац је омиљено излетиште Крушевљана. Већ деценијама, више хиљада грађана прославља овде са пријатељима међународни Празник рада. Међутим, слика је данас сасвим другачија. Због пандемије и забране кретања гостију нема. Не раде ресторани и хотели, а затворен је и планинарски дом. Једино се на планини могу видети власници викендица и људи који живе на Јастрепцу, на Славујевом брду и кућама изнад планинарског дома.

"Ја живим на Јастрепцу већ 20 година. Овде сам изолован, не могу да добијем грип, ову корону. Нико не долази, сви поштују прописе овде на Јастрепцу. Бавим се мало сликањем и тако ми пролазе пензионерски дани", каже Илија Миловановић.

"Нашао сам мир, нашао сам здравље на овој планини. Долазе ми другари, дружим се с њима, нормално не у овим условима, али и у овим условима је овде најлепше, овде нема короне, не одговарају јој ни овај амбијент ни ова клима" истиче Владимир Лапчевић.

Овог Првог маја изостали су традиционални првомајски успони на оближње планинске врхове Соколов камен, Бела стена и Страцимир, као и шетње до Кошутиног вира, црквице Свете Петке и Белијеве колибе, где је никло својеврсно етно-насеље.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво