Целодевни рад ковид амбуланте у Пожаревцу

Ковид амбуланта у пожаревачком Дому здравља прва је линија одбране града од коронавируса. Почела је да ради 18. марта и до сада је кроз њу прошло више од 500 пацијената.

Докторка  Снежана Стојковић, директорка Дома здравља у Пожаревцу, каже да се јављају пацијенти који имају респираторне симптоме, они који су били у контакту са неким од заражених, наши људи који су дошли из иностранства, сви који су посумњали да имају неку респираторну инфекцију.

Преко сто пацијената је тестирано на ковид 19. Међу њима је  било и позитивних. Они који сумњају да имају симптоме короне, могу се и јавити телефоном.

"Прегледа их дежурни лекар, обавезно узорковање, лабораторијске анализе које су по алгоритму предвиђене за преглед у Ковид амбуланти. Такође, обавезна је такозвана епидемиолошка анамнеза, уз анамнезу о тренутној болести и садашњој болести, али и придруженим обољењима. Онда се процењује да ли је потребан рендгенски снимак плућа," каже др Катарина Милићевић, координаторка ковид амбуланте.

Ковид амбуланта у пожаревачком Дому здравља ради 24 сата. Лекари, медицински техничари и помоћно особље смењују се на шест до седам и по сати.

"Тај  стрес од непознатог је наравно постојао, јер се сусрећемо са нечим са чиме до сада нисмо имали прилике да се сусретнемо, али брзо смо се снашли и организовали. Надам се да наши пристојни резултати - немамо заражене здравствене раднике, ни помоћне раднике у самом Дому здравља. Мислим да то показује да смо се прилично добро снашли", каже др Катарина Милићевић.

Од почетка епидемије на подручју града Пожаревца ковидом 19 заражене су 43 особе,  десет је из Казнено-поправног завода Забела. Укупно је у Браничевском округу 51 лице позитивно на корону, док је једанаест излечено.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво