Банатски ратари почели сетву кукуруза

Овога пролећа у Србији је планирано да се кукурузом засеје око милион хектара ораница, од чега само на подручју пет општина Средњег Баната стотину хиљада хектара.

Иако временске прилике ових дана, пре свега током ноћи и јутра, нису погодне за сетву кукуруза, банатски ратари су почели овај значајан посао јер је, како тврде, битан сваки тренутак. Слободан Живовић из Лукићева код Зрењанина добро се припремио за сетву.

"Посејаћу око две стотине хектара кукуруза. Репроматеријал сам набавио, семе, ђубриво и све што треба. Сетва у односу на прошлу годину није скупља, нека мала разлика је можда. Ја имам дозволу као носилац пољопривредног газдинства да радим и за време полицијског часа, само што је проблем јер не може нико од старијих да ми довезе семе или онај ко може нема дозволу после полицијског часа", каже Живовић.

Пролећну сетву, спремно дочекују и пољопривредна предузећа и земљорадничке задруге.

"Што се тиче земљишта, оно је добро просушено па могу да се обаве сви послови који су неопходни. Значи, предсетвена припрема, затим сетва, али нас мало мучи и то што су лепи и идеални услови за сетву јер је недостатак влаге велики. Ово је трећа година заредом, која је изузетно сушна. Влаге у сетвеном слоју има, међутим, за пшеницу и остале усеве влаге нема", истиче Војислав Тркуља, агроном.

У току ове недеље очекује се и почетак сетве сунцокрета којим ће у Србији, како се планира, бити засејано двеста хиљада хектара, од чега је трећина у Средњем Банату.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво