У Књажевцу основан кол центар за помоћ грађанима

Општина Књажевац међу првима је основала кол центар за помоћ грађанима са волонтерским екипама за доставу хране и лекова најстаријим житељима и геронтодомаћицама за помоћ непокретним лицима. Ових дана почела је и подела пакета са храном и средствима за дезинфекцију и хигијену мештанима најудаљенијих књажевачких села.

Градиште, Дрвник, Дејановац, Алдинац - нека су од најудаљенијих и најсиромашнијих пограничних села области Заглавак, у општини Књажевац. У двадесет два насеља, колико их је у Заглавку, на обронцима Старе планине, данас живи тек нешто више од 160 мештана.

Бранка Никић из Горње Соколовице има деведесет четири године. "Кад човек ради и може, оно се живи", каже она, "али ми не можемо више да радимо."

Најмлађи становник Горње Соколовице педесетједногодишњи Радован Живановић брине о деветоро својих старих комшија.

"Кад нема продавница морамо да им доносимо. Стално ме питају: Кад идешу град, кад идеш у град, пошто сам млађи и смем да изађем тренутно и онда им донесем шта им треба", истиче Радован.

"Трудимо се и преко председника месних заједница, преко ловачког удружења, преко људи добре воље који пријаве своје рођаке тако да допремо до свих", наглашава Мишел Николић, из Стручно-оперативног штаба за информисање и помоћ грађанима.

Иако далеко од других људи, мештани ових села пажљиво прате вести о епидемији коронавируса и поштују препоруке епидемиолога.

"Поштујемо колико можемо. Како да се не бојимо? Бојимо се", каже Душица Митровић из Градишта.

"Не излазимо, овде смо. Где да излазимо? Немамо где", истичу Арсеније и Браниславка Динић из Дејановца.

Осим мештана најудаљенијих села, хигијенске пакете ускоро ће добити и сви пензионери у општини.

"За све ове потребе набавили смо довољне количине артикала и дистрибуција креће већ током наредне недеље. Велики број волонтера је укључен у паковање и дистрибуцију свих ових пакета", наглашава Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

Прехрамбене пакете добиће такође и сви корисници народне кухиње у општини Књажевац.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво