Гледање музејске поставке из фотеље

Своја врата, Народни музеј у Лесковцу, затворио је за посетиоце првог дана ванредног стања. Ових дана, ипак, музеј може да се посети од куће. Сви садржаји су бесплатни, а посебно богат и занимљив програм, намењен је најмлађима.

И иза затворених врата  Народног музеја, прича о историји лесковачког краја  дугој 8 000 година  - тече. Захваљујући 3Д реконструкцији, удобно, без изласка из куће могуће је обићи сталну поставку, одшкринути делић нове  о златном добу Лесковца, која је у припреми,или доживети Царичин град.

„Mузејски тим је у циљу подржавања акције „Остани код куће" отворио посебне  странице на свом сајту где у оквиру наслова "Музеј од куће" можете прочитати садржај попут тема о историји Лесковца, историји музеја, о поставкама у музеју", каже Јелена Радовић, кустос-антроплог у Народном музеју у Лесковцу.

Вредни тим  лесковачког музеја креативност и време уложио је у пројекте намењене деци. Занимљивости о предметима из многобројних збирки стижу свакога дана. Посебно су поносне на квиз намењен деци до 12 година.

„Негде смо се водили идејом да им ове дане када су они код куће затворени, да им учинимо лагоднијим и забавним. Форму квиза смо изабрали као добру за интеракцију са децом и кроз квиз питања и понудјених шаљивих одговора", истиче Радмила Крстић, организаторка музејских активности.

У дому породице Младеновић радо отварају страницу Дигитални музеји. Идеје навиру већ се припрема и музејска азбука.

„Циљ нам је био да музеј приближимо деци на занимљив начин и да учинимо први корак ка разумевању традиције и негде укажемо на важност очувања културне традиције" наглашава Жаклина Исламовић, музички педагог.

Осим на сајту Народног музеја, сви садржаји доступни су и на друштвеним мрежама као и путем мултимедијалног водича културал плејсис. Нису заборавили особе са инвалидитетом, за које је припремљен аудио водич на знаковном језику.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво