Ко је глумац који је вратио акценте и дужину у пиротско позориште

Премијером представе "Страх - једна топла људска прича", у пиротском позоришту, глумац Александар Радуловић обележио је 20 година уметничког рада. Радуловић, који је у Пирот дошао из Требиња, познат је као глумац који је донео дужину и акценте пиротском дијалекту.

У пиротски театар дошао је пре 20 година, као студент Академије уметности. Планирао је да остане годину дана, а онда се напио воде са чесме Гушевица. Пироћанци кажу да је то знак да ћете заувек остати у овом граду.

"Рекао сам ма шта, то нема никакве везе и напио сам се воде. 2000. године сам дошао у народно позориште Пирот и ево 20 година после, из ината, изгледа и остао. Срећан сам што сам овде и Народно позориште Пирот је једно велико позориште које је мени и другима увек пружало шансу", каже глумац Александар Радуловић.

Александар је познат као глумац који је пиротском театру донео нову енергију, а локалном дијалекту акценте и дужине.

"Публика увек чује да ја нисам из Пирота, али ваљда им то испадне некако симпатично. Пирот као град има свој дијалекат и треба да буде поносан на то", сматра Александар.

Иако је играо у више од 60 представа, ипак је Мали Геза улога која је Александру и пиротском позоришту донела највеће награде.

"Мој лични осећај је да је та представа мени након 13 година бављења глумом доказала да ја јесам добар глумац и да се исплатило све ово до данас", наводи Радуловић.

Иако ради у најмањем професионалном позоришту у Србији, у време када се култури не поклања довољно пажње, њему не мањка ентузијазма, јер, како каже, сматра де је култура нешто "што човека храни и што је идентитет једног народа."

И то доказује свакога дана, на даскама које живот значе, у Пироту, који је недавно обележио 130 година позоришног живота.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво