Специјална олимпијада Србије у пливању

На затвореним базенима Спортског центра у Крушевцу овог викенда одржано је 14. Државно првенство Специјалне олимпијаде у пливању. Такмичење које је окупило 50-ак учесника из 11 градова, организовала је "Палестра", спортски клуб за децу и омладину са посебним потребама.

Свечаним дефилеом учесника и интонирањем химне, баш као на свим државним такмичењима, започело је и прво овогодишње у оквиру Специјалне олимпијаде. У дисциплинама краул и прсно на 25, 50 и 100 метара надметало се по четворо тракмичара из сваког клуба.

 

На питање шта за њу значи пливање, Јулија Вианело из новосадског СК "Милан Петровић" одговара: "Да се играм, и баш ми се свиђа да будем са другарима. Баш је лепо да се плива".

Сигурним завеслајима, уз подршку са трибина, у дисциплинама 50 и 100м краул, први је стигао Милош Ђокић, носилац светских олимпијских одличја и најтрофејнији пливач крушевачке "Палестре".

"Ишао сам на Олимпијаду у Дубаи, Атину, Белгију и ево прошле године, како сам изабран за спортисту године, то ми за ову годину значи да постижем даље и даље добре резултате", каже Милош Ђокић из СК „Палестра" у Крушевцу. 

"СК "Палестра" има око 110 чланова, али оних активних је 50-так, који у континуитету долазе на тренинге. Овде на базенима су заједно са ПК "Напредак" и то је један одличан вид инклузивног дружења", каже Мирела Милојевић из крушевачког СК „Палестра".

За децу са посебним потребама спорт је најбољи вид социјализације, а Специјална олимпијада, кажу, можда и најбољи инклузивни програм у Европи.

"Ми смо до сад имали преко 3.500 деце, што из редовне популације што са посебним потребама, где су заједно учествовали на разним такмичењима, не само домаћим него и иностраним", каже Александар Станојевић, директор Специјалне олимпијаде Србије. "Не би ли показали свима колико је важно да дамо шансу овој деци, и они да покажу и ми да покажемо заједно са њима, да они могу да буду корисни чланови нашег друштва."

За специјалне олимпијце у спорту је најважније дружење, а медаља тек потврда да се радом и вољом препереке које живот наметне са успехом превазилазе.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво