Ужичани не желе мини хидроелектране на Ђетињи

У ужичком крају све су чешће иницијативе за забрану мини хидроелектрана. Захтеве за избацивање из просторног плана свих предвиђених локација за мини електране поднели су еколози у Ариљу, ускоро и у Пожеги, а у Ужицу ће се иницијатива Удружења градјана "Ужичка одбрамбена лига" ускоро наћи пред одборницима градске скупштине.

Групу Ужичана на акцију је покренула пре свега жеља да реку Ђетињу, али и друге реке и потоке у крају заштите од градње, јер је плановима предвиђено чак 18 мини електрана на ужичкој територији.

"Ова ствар са мини хидроелектранама није само проблем града Ужица, то је проблем читаве Републике и ми смо само хтели да начинимо неке потезе што је у домену нас самих, тако да пробудимо грађанство да се побуни против оваквог начина експлоатације природних ресурса. Мислим да су грађани сами препознали да нема нико да се бори за њих и да морају сами да то ураде и постоји неколико веома озбиљних удружења за заштиту животне средине и река Западне Србије конкретно, ми смо овде међу најугроженијим", каже Иван Петронијевић из Удружења грађана "Ужичка одбрамбена лига".

Од првобитне идеје референдума, као скупе и несврсисходне у договору с челницима града се одустало па је задатак пред одборницима

"Да се на првој наредној скупштини донесе таква одлука која би привремено зауставила издавање дозвола за изградњу мини хидроелектрана, али све до оног тренутка док се не донесе нови просторни план који је предвиђен у 2020. години, а који ће свакако бити у сагласности са просторним планом Републике Србије и у чијем ће доношењу свакако бити укључени представници струке", наводи Бранислав Митровић председник Скупштине града Ужица.

Шта о смештању река у цеви мисле Ужичани, већ су јесенас показали протестом који је бар привремено зауставио градњу на Горњем врелу у Биосци. Пре тог су се Ужичани сусрели с малом електраном 2013. када је од алги поцрвенело језеро за водоснабдевање Врутци и већина тада сазнала за постојање мале електране под браном. Друга се, уз противљење и пријаве еколога прави на Приштавици, а једна и у самом граду, продужењем зграде старе централе, која је под заштитом.

После кампање од пре коју годину за веће коришћење снаге река, сада су све бројнији захтеви за заштиту од похлепе инвеститора који за мини електране добијају и субвенције, али то је дуга и неизвесна борба.

У децембру је тако Влада Србије својом уредбом дозволила градњу у Парку природе Златибор, док је на једном од брегова на тој планини камен темељац за помпезно најављену прву соларну електрану у Србији одавно прекрио коров и снег.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво