Учење и пракса дају резултате

Са 5.100 ученика укључених у дуално образовање, Србија је водећа у региону. На подручју Јабланичког и Пчињског округа, девет средњих стручних школа укључено је у овај систем. Сходно потребама привреде, број занимања се повећава. Ученици две лесковачке школе - за модне кројаче и оператере у прехрамбеној индустрији, од наредне школске године знање ће стицати и у 4 стране и 2 домаће компаније.

Прва у Србији кренула је пре седам година у непознато. Сарадњу са немачким Фалкеом Школа за текстил И дизајн успоставила је уз помоћ ГИЗа. Са новим уговорима повећавао се И број ученика на пракси. 2012. 4-оро, данас је 52-оје ученика Текстилне школе у Лесковцу.

"Једини начин да ученици буду компетентни за рад у привреди јестед а постоји спона измедју школе И привреде, то јест да школујемо кадар који ће сутра имати шансу да се запосли," каже Маре Каранфиловић, директорка Школе за текстил и дизајн Лесковац.

Део дуалног образовања постаје и занимање модни кројач.Од наредне школске године биће радно ангажовани у 3 стране фабрике.

"Имамо уговоре са ученицима , разни сектори су ту да кажемо и машински и тикстилни дизајнер и моделарница има, кројење има и ми смо задовољни са тим програмом. То наравно за програм та деца имају могућност у Лесковцу" , истиче Јасин Дениз, директор „Џинси" Србија.

Дуално образовање шанса је за опстанак Средње школе у Вучју.18 ученика на смеру оператер у прехрамбеној индустрији уговоре ће склопити са две хладњаче И пекарском индустријом.

"Сама помисао да ученик после завршене средње школе малте не имаомогућен посао, а и током школовања у другој и трећој години примаће надокнаду за учење кроз рад сматрам да ће то многе ученике привући", наглашава Станко Ранђеловић, директор Средње школе „Светозар Крстић Тоза" Вучје.

На подручју Привредне коморе Јабланичког и Пчињског округа 21 компанија испунила је услове за обуку ученика и добила акредитације, а 85 запослених лиценце за инструкторе.

"И ово данас потписивање уговора је управо реализација координације између ПКС, РПК, овде у Лесковцу, привредних субјеката и наравно министарства просвете  без којег ово све не би могло да се реализује", каже Горан Јовић, директор ПКС за Јабланички и Пчињски округ.

Ослушкивање потреба привреде је неопходно. Иако је само у Лесковцу без посла 14520 лица, шивача, керамичара, заваривача, зидара, тесара, армирачи, електроинсталатера готово да нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара