Рекордан број туриста у Рудну на Голији

Рудно, село на обронцима Голије, оборило је прошле године рекорд у броју туриста. Слободних места нема ни ових дана, јер су за божићне и новогодишње празнике посетиоци смештај резервисали још у септембру.

Рудно је постало туристички феномен – у том селу, где се током дана промени пет годишњих доба, без сигурног сигнала на мобилним телефонима, кревета никад нема довољно. Они који су имали среће желели су баш то за божићне празнике.

„Идеја нам је била да будемо негде где је апсолутна природа, оно исконско, како треба да буде“, каже Зорана Леђански из Београда.

"У суштини, хтели смо да будемо негде у планини, у дрвеној кућици, камен, природа, снег, да се деца играју, да буде права зимска идила“, наводи Игор Јаковљевић из Краљева.

Зиме су пуне снега, а ледени дани потрају и дуже од месец дана, али чак и уз залеђену воду и нестанак струје, како кажу, снег не губи драж.

„Мени је овде савршено, лепо је, санкамо се, правимо Снешка Белића“, каже Лазар Грујичић из Београда, а Оливера Грујичић додаје: „Савршено, утисци феноменални, први пут, снега има, свега довољно, лепо је и топло у овом домаћинству.“

Рудњанским домаћинима гости долазе из целог света. Милошевићи на „Букингу“ имају и највише оцене.

„Београд и Војводина доминирају, међу њима има и странаца преко 'Букинга', Крагујевчани су одушевљени“, наводи Растко Милошевић из домаћинства „Селена“ на Рудну.

Није лако бити добар домаћин, посебно гостима из иностранства. Али за добар мирис и укус, превод и није потребан.

„Што спремамо нашима, спремамо и њима: сарме, кајмак, пите од хељде – хељдашице“, набраја Драгица Милишевић шта прави и служи у свом домаћинству.

Победница серијала „Кухиња мог краја“, вредна Рудњанка Милијана Шеклер, каже да не би било довољно ни да је у време празника имала чак сто кревета.

„То је све пуно, то је давно резервисано, целе зиме имамо госте и прави је доживљај за њих“, каже Милијана Шеклер.

Међу мештанима нема незапослених. Село ће, кажу у шали, ускоро морати да увози радну снагу. Од места коме је претио нестанак направили су привредни бум. Чак и без инфраструктуре, јер кад падне снег, до неких домаћина на Рудну се једва стигне и пешице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије