Куповина трактора уз помоћ државе

За пољопривреднике нема одмора ни по зими ни за време празника. Породицу Павловић из Банатског Карловца посетио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који их је упознао са новим мерама у аграру.

Просечна старост трактора у Србији је око 19 година и Министарство пољопривреде је донело одлуку да помогне пољопривредницима да обнове механизацију, без које нема ни успешног посла.

„Данас је расписан јавни позив за куповину трактора од 60 киловата, који су склопљени у Србији. Држава даје пола новца за куповину, дакле добија се 50 одсто повраћаја, а конкурс траје до краја маја и то може да се комбинује и са субвенционисаним кредитима“, објашњава министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Просечна цена ових трактора, који ће се производити у Србији, јесте 8–16.000 евра и најпотребнији су малим пољопривредним произвођачима. Слободан Павловић очекује да ће уз државне субвенције лакше задржати на породичном имању сина који је завршио средњу пољопривредну школу.

„Син је конкурисао, тек је завршио средњу пољопривредну школу и са 19 година је стекао услов да конкурише и очекује повраћај од 75 одсто за куповину култиватора који му је неопходан за рад. Ја немам право да конкуришем јер имам у закупу 100 хектара државне земље“, каже Слободан Павловић, пољопривредник из Банатског Карловца.

У Јужном Банату је изузетно мало обрадивих површина под системима за наводњавање и министар Недимовић је истакао да је петогодишњим инвестиционим планом предвиђено да се у ове системе уложи 86 милиона евра, а већи део новца уложиће се у наводњавање јужнобанатских њива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво