Заваривачи – дефицитарно занимање

У Техничкој школи у Зрењанину ради се и током распуста. У току је обука незапослених млађих од 30 година, који желе да постану заваривачи. То занимање је дефицитарно и на списковима Тржишта рада најчешће нема незапослених са том квалификацијом.

Стефан Нишић је један од 12 полазника курса за заваривача у Техничкој школи у Зрењанину, који ће након три месеца обуке савладати поступак електролучног МИГ-МАГ заваривања. Усвајање знања му је лакше, пошто је завршио средњу Техничку школу.

„Ово је веома дефицитарно занимање код нас, зато и постоји ова обука. Пошто више нема обучених људи код нас у земљи, сви су углавном отишли негде у иностранство и сада су то увели да бисмо се ми обучили да би имао неко да ради“, каже полазник курса Стефан Нишић.

Дешавало се да нема довољно кандидата за упис на смер заваривача, па се и не формира одељење. Предраг Крсмановић се, захваљујући овом курсу, обучио за посао који је првобитно желео.

„Требало је да у средњој школи ово упишем, али није било. Сад је ово ново, ово желим да завршим“, каже полазник курса Предраг Крсмановић.

После седам година, Техничка школа има одељење заваривача. Док они не стасају, планирају се курсеви којима ће се делимично подмирити потребе привреде.

„Сада смо у преговорима са НИС-ом за једну групу, а постоји велико интересовање и приватних лица, појединачно људи који би желели да заврше једну овакву обуку. Одабрали смо ове поступке заваривања због тога што су они најраспрострањенији у производњи. Људи који знају овај посао да раде могу да бирају посао“, тврди Ђорђе Клаћ, директор Техничке школе Зрењанин.

Кандидати који заврше курс који финансирају Министарство омладине и спорта и Град Зрењанин имају обавезу да најмање две године раде у фирмама на територији Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво