Божић – празник молитве, љубави и окупљања

Хришћански верници у Војводини који поштују нови, грегоријански календар славе најрадоснији хришћански празник уз богату трпезу и дружење у породичној атмосфери.

У војвођанским породицама које славе Божић по новом, грегоријанском календару влада празнична атмосфера. Окупљени уз богату трпезу, три генерације породице Шетет у Зрењанину славе најрадоснији хришћански празник срећни што настављају традицију својих предака:

„Код нас је све усмерено на породицу преко целе године. Децу учимо традицији читаве године и за нас није никакав проблем да се и на овај дан, који нам много значи, окупимо и веселимо“, каже Јанош Шетет из Зрењанина.

Словаци у Панчеву славећи Бадње вече будни дочекују Божић у пуној кући гостију. На тај начин славе заједништво, мир и љубав.

"Значи увек нека нада у будућност, да ће бити боље, трудимо се да тако буде, да опраштамо људима, да идемо само напред са позитивном енергијом", каже Мирослав Холок из Војловице код Панчева.

За Божић празнична трпеза код слављеника се разликује и тако код Словака, који су се причестили пре шест недеља, она се не може замислити без сарме и традиционалних колача опеканаца, а Мађари су до јуче спремали рибље специјалитете, а данас је на столу и карађорђева шницла.

„Уморила сам се од спремања, али није ми жао, јер је породица заједно и ја то јако волим“, истиче Ержебет Шетет из Мужље код Зрењанина.

„На Божић на трпезу се износи обавезно сарма, димљено домаће месо, обарене домаће кобасице, ролована пилетина и салате, а после тога долазе колачи“, каже Данијела Холок из Војловице код Панчева.

Божићним празницима се посебно радују деца, која за своје рецитације и песмице још у цркви добијају пакетиће са поклонима.

„Добио сам лего коцке, пуно слаткиша и сланиша“, каже Мартин Холок.

А Андреј Холок додаје: „Ја сам добио лего ауто и аутомобил на даљински.“

Верници у католичким црквама за Божић се клањају јаслама у којима се симболично постављају фигуре које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је рођен Исус Христос.

„Да допустимо да мир буде у нашим срцима, ако будемо имали мир и љубав у нашим срцима, онда ће се и Исус поново родити у нашем срцу. Са тим речима желим свим верницима који сад славе Божић благосовљени и срећан празник", наводи Ален Палатинуш, жупни управитељ римокатоличке жупе Свети Герхард у Вршцу.

Осим католика, Божић у Банату славе и припадници румунске националне заједнице иако су православне вероисповести, јер они поштују такозвани ревидирани јулијански календар из 1923. године нашег научника Милутина Миланковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара