Певање на дијалекту

Царибродски оркестар из Димитровграда издао је први це-де са изворним народним песмама централног Балкана. Половина песама на диску је из димитровградског краја, а чланови оркестра истичу да су им управо те песме најдраже и да воле да певају на дијалекту.

Песма „Елено, моме“ типична је изворна народна из димитровградског краја. Чланови Царибродског оркестра негују стару градску музику централног Балкана. Основани су пре десетак година с циљем промовисања трајних музичких вредности.

„То су песме које сви ми знамо, које су се свирале овде дуги низ година. Свако ко сети оних лепих програма Радио Београда, сетиће се и песама које су биле на програмима 'Код два бела голуба', 'Од злата јабука'“, каже Александар Васов из Царибродског оркестра.

Царибродски оркестар је спој младости и искуства. Главна одлика музичара је велики ентузијазам, а свирају по неколико инструмената.

„Труба ми је у начелу главни инструмент. Свирам од 1961. године. Свирам фрулу, био сам и у 'Шљивику'. Свирам усну хармонику и окарину“, истиче Шпира Тричков из Царибродског оркестра.

„Прво сам кренуо у средњу музичку школу са класичном музиком, али увек ме је привлачила стара народна музика Србије. Млади више воле модернију музику, новокомпоновану, али ко воли праве вредности, воли изворну музику“, открива Дарко Петров из Царибродског оркестра.

Од десет композиција, колико је на диску, две су написали музичари из Димитровграда.

„Остале композиције су исто тако народне са ових балканских простора. Ту су локалне 'Тројанка' и 'Елено, моме', и неколико македонских песама“, каже Драгољуб Пејчев из Царибродског оркестра.

Песме су снимљене у студију бугарског националног радија, а издавач је Народна библиотека „Детко Петров“ из Димитровграда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара