Рукотворине за празнична даривања

Народни музеј у Крушевцу, у сарадњи са Удружењем „Етно-Расина“, од 2010. године организује радионице под називом „Хеклала казала“. Специјалне гошће на последњој биле су чланице „Кола српских сестара“ што је радионици дало и хуманитарни карактер.

Чувајући дух традиције у времену садашњем, чланице „Етно-Расина“ у Кући Симића, Крушевљане подучавају старим занатима, од веза, хеклања, грнчарства до декупажа.

„Овај пут је радионица плетења која се зове 'Време даривања' и први пут је хуманитарног карактера. Сви шалови које будемо плели заједно са нашим пријатељима из 'Кола српских сестара' ће бити даровани људима којима су најпотребнији“, каже Зорана Драшковић, кустос Народног музеја Крушевац.

„То су деца и одрасли, првенствено одрасли. Ми смо већ кренуле пошто дајемо пакете за старачка самачка домаћинства, ми им у тај пакет ставимо један шал да их зимус греје и да знају да мислимо на њих“, додаје Даринка Вирјевић, подпредседница Удружења „Коло српских сестара“ Крушевац.

Племенита мисија уз искусне плетиље привукла је и младе, а није изостала ни џентлменска подршка.

„Лепа ствар да се људима поклони нешто што човек може да уради својим рукама. Ово је нешто што сам гледао како моја нана ради и испало је да и ја умем. Украо сам занат гледајући“, прича Предраг Ђорђевић.

„Довело ме је то зато што сам хтела да научим да штрикам и зато што сам чула да је хуманитарна, да иде у хуманитарне сврхе“, каже ученица Сузана Карајовић.

Рукотворинама с љубављу исплетеним, чланице „Кола српских сестара“ дароваће тридесет петоро старих Крушевљана, а малишане последње недеље у години.

„Нас очекује велика акција за Материце. Припремамо пакетиће за најмлађе, од годину дана до предшколског узраста, а онда припремамо и бадњаке за божићне празнике“, каже Даринка Вирјевић, потпредседница Удружења „Коло српских сестара“ Крушевац.

Врећице за бадњаке, сламу и орахе, хумане Крушевљанке везом су већ украсиле. У духу традиције коју „Коло српских сестара“ већ 116 година негује, средствима прикупљеним од продаје обрадоваће најмлађе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво