Помоћ за бака Ружу која живи у кући без струје

У селу Клиновцу код Бујановца, у тешким условима живи деведесетједногодишња Ружа Качаревић. Месечно прима око 11 000 динара, туђу негу и помоћ. У кући, која је стара и дотрајала, нема ни струје.

Тежак је живот, каже бака Ружа, због болести отежано се креће, не види добро. Недостаје јој и струја у кући, искључена је због дугова.

‚‚Ама, што примам, ја примам једно 10 црвене, тој примам за нас тројица, за мене и њега. Да купимо џак брашно оно скупо, то је скупо, кромпир да купим, грах да купим, већ отишло", каже Ружа Качаревић из Клиновца.

Децу није имала, прихватила је Станишу, који сада, са супругом, живи код бака Руже. Није усамљена, има и помоћ када јој затреба, али не и довољно средстава и услова за нормалан живот.

‚‚Имам земљу, џабе имам кад лега све, нема с чиме да радим, ево трактор није исправан, ево га лега тамо" истиче Станиша Стојковић из Клиновца.

‚‚Ето како живим, некад и претрпим нешто нема нешто има кад како се има тако се једе, шта ћу кад немам немам, кад имам имам" наглашава Нада Стојковић из Клиновца

Преко Центра за социјални рад примала је, осим туђе неге и више пута једнократну новчану помоћ.

‚‚Покушавамо преко председника општине, да видимо, до сада нисмо имали право на то за струју али покушаћемо ових дана да видимо, али пре нове године не можемо" каже Нијаз Ахмети, директор Центра за социјални рад у Бујановцу.

 Према подацима Повереништва за заштиту равноправности, старији, посебно у сеоским срединама, јесу најугроженији.

 "Наћи ћемо начина да мало побољшамо живот бака Ружи, преко средстава социјалне заштите, чије помоћи је и сама корисник. Неће то бити неко велико повечање али ће бити боље, каже Бранкица Јанковић, поверница за заштиту равноправности која је дошла да обиђе бака Ружу.

У Бујановцу 1 300 породица прима неку врсту помоћи преко Центра за социјални рад, 6000 корисника, доста је старијих, усамљених људи у сеоским срединама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара