Како зауставити породично насиље и спречити фемицид

У свету и код нас обележава се Међународни дан борбе против фемицида. У 2019. години у Србији је до сада убијено 25 жена, а забележено још 12 покушаја убиства.

Све убијене жене су биле жртве породичног насиља.

„Бацао ме по плочицама, вукао за косу и чак нанео неколико повреда тим ножем. Нажалост, требало је до овога да дође да би био ухапшен“, каже једна од жртава насиља, а друга додаје: „То траје, траје зато што вас је страх, пре свега да вам не страдају најмилији, деца, а са друге стране вас је срамота баш због те деце, околине.“ Ово су животне приче жена које се решиле да проговоре о породичном насиљу.

Весна Раковић из крушевачког Центра за социјални рад каже: „Тужно је и жалосно што неке жене трпе насиље и више од 50 година. И да тек, не знам, када та кап која прелије чашу, када или буде озбиљно повређена или јој деца буду озбиљно повређена. Нажалост, велики број наставља да живи са насилницима.“

„Насилници у 50 одсто случајева су супружници, бивши партнер, међутим, у последње две године нам се повећао број насилника што се тиче тих сродничких односа. Значи често насиље трпе мајке од сина, бабе од унука. И та жена, кад позове, њој је потребно доста времена да се оснажи и охрабри и да тек онда крене у институције", наводи Милкана Павловић, активисткиња „Пешчаника“ и „СОС телефона“.

А институције, организације и државни органи од пре две године, када је усвојен Закон о спречавању насиља у породици, реагују синхронизовано и знатно брже, што је охрабрило жртве.

„Од јануара до новембра ове године, на подручју Полицијске управе Крушевац изречено је укупно 949 хитних мера, од тога 664 хитне мере забране приласка и комуникације и 285 хитних мера привременог удаљења могућег учиниоца из стана. Што се тиче насиља у породици, најчешће су жртве жене и оне највише пријављују“, наводи Маријана Стефановић, полицијски службеник ПУ Крушевац.

„Када се процени да су ризици високи, без обзира на те изречене хитне мере, тада центар примењује ту меру неодложне интервенције смештаја жртве насиља у неко сигурно и безбедно окружење“, каже Весна Раковић из Центра за социјални рад у Крушевцу.

Узроци насиља у породици су углавном алкохолизам, проблеми финансијске природе, љубомора.

Насилници су и интелектуалци и радници. Нажалост, и поред предузетих мера, и даље се дешава да жртве заврше трагично.

Од 2012. до данас на подручју града Крушевца убијено је десет жена. Последња, у септембру на тераси ресторана усред бела дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара