Топли оброци и обућа за вишечлане породице

Без топлог оборка, у зимским месецима, неће остати ни корисници народне кухиње у селима на територији града Вршца. Наиме, последњих 10 година за око 400 душа, свакодневно се припремају оборци у кухињи Црвеног Крста у Вршцу, а онда разносе у 14 села, како би многочлане породице и самци имали сигуран топли оброк током читаве године, без обзира на временске услове.

У скромој кући Нине Кладараш живи 16 душа, 10-оро деце и 6-оро одраслих. Иако вредни, радни и омиљени у селу Ритишево, живе тешко. Лети се, кажу, још некако и сналазе, али се зимског периода плаше, треба обезбедити дрва,одећу и обућу за малишане. Овој породици оброк из народне кухиње, који добијају 6 година уназад улива сигурност да ће лакше прегурати зиму

„Сваки дан ја имам где да се надам да ће хране бити. Моја деца једу, здрава су, јака, добро ми је, одлично је", каже Нина Кладараш корисник народне кухиње.

Од укупно 700 оброка, колико се дневно спреми у кухињи Црвеног Крста, 400 порција волонтери свакога дана поделе у 14 села на територији града Вршца. Корисници су углавном многочлане породице и старачка домаћинства

„За 11-оро нас узимам оброк, долазимо сваки дан.То свима нама значи, сви имамо децу а то је топли оброк. Шта највише волите да једете? Највише пасуљ, да ти право кажем", кажу корисници.

Настојимо да буде разноврсна храна и да се на време дитрибуира без обзира, током читаве године, нема прекида него ми припремамо оброке током читаве године", Милан Ванцаш, стручни сарадник Црвеног Крста Вршац.

У Црвеном Крсту кажу да су за рад народне кухиње средства обезбеђена и корисници не треба да брину, сви ће добити сигуран оброк на време јер листе чекања нема. Међутим, оно што недостаје је топла обућа за децу, која често у школу и зими иду у папучама, јер немају шта да обују

Без топлог оборка, у зимским месецима, неће остати ни корисници народне кухиње у селима на територији града Вршца. Наиме, последњих 10 година за око 400 душа, свакодневно се припремају оборци у кухињи Црвеног Крста у Вршцу, а онда разносе у 14 села, како би многочлане породице и самци имали сигуран топао оброк током читаве године, без обзира на временске услове.

„Оно што црвени Крст увек гледа да обезбеди на неки начин јесте обућа, али то je оно што увек и мањка тако да позивамо све оне који су у могућности да пруже пордшку и помоћ Црвеном Крсту како бисмо обезбедили што већи број обуће у овом периоду", Сузана Цветановић секретар Црвеног Крста Вршац.

Недостају, кажу и топла градероба, јакне, џемпери а сви који желе да помогну, обућу и одећу могу да однесу у просторије Црвеног Кртса у Вршцу.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара