У славу старих добрих времена - 29. новембар у дому Камаљевића

Иако 29. новембар већ 17 година није државни празник, породици Камаљевић из Драгоља код Чачка на овај дан гости стижу као на крсну славу.

Камаљевићима је 29. новембар више од 25 година значајан датум. Тада су на крову заставе, а на зидовима Титове слике. Обележавају га у славу, кажу, старих, добрих времена.

"Била је некако та држава велика, било је лепо живети тада, већа територија", присећа се Драган Камаљевић. "Ја сам на пример војску служио у Совенији, Југословенску народну армију. Било је лепо."

Ни Југославије, ни маршала више нема, али на "Титовдан", како овај дан прозваше у подрудничком селу, гости се носталгично сећају старе СФРЈ.

"Нема места где нисам радио, и прошао. Тако да не може се то заборавити и жао ми је, најискреније, жао ми је Југе", каже Милоје Јаћимовић из Орашца.

Зравко Ивановић из Козеља каже да је 29. новембар за њега празник, као и Нова година, Први мај: "За све ове празнике ја истакнем српску заставу са петокраком."

У домаћинству Камаљевића на обронцима Рудника, дан бивше Републике проводе са родбином и пријатељима, а за Никољдан ће кажу само у славу свеца пресећи колач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара